11 Ağustos 2012 Cumartesi

Bilişim Toplumunda Proje Yönetiminin Stratejik Önemi ve Proje Yönetim Metodolojisi


Bilişim teknolojilerinde son yıllarda görülen hızlı gelişme; ülkelerin ekonomisinden ticarete, sağlıktan eğlenceye kadar yaşamın her alanındaki değişimlerde önemli katkıda bulunmuştur. Özellikle İnternetin gelişimi ve yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan yeni dünya düzenine ayak uydurmak için ülkeler, bilişim teknolojileri konusunda stratejiler geliştirerek hızla hayata geçirmektedir
Bilgi temelli ekonomiye geçişin yaşandığı günümüzde; şirketlerin katı hiyerarşik yapıları yıkılmakla birlikte dikey organizasyon yapılarından yatay organizasyon yapılarına geçilmektedir. Kurumlardaki işler proje olarak ele alınıp, proje yönetimi yaklaşımıyla yönetilmeye doğru gitmektedir. Bilişim proje yönetim metodolojileri ; geleneksel proje yönetim metodolojilerinin kanıtlanmış kısımları ve süreçleri baz alınarak yeni bir yaklaşım ile oluşturulmuştur
Dünyada Bilişim Sektöründe proje yönetimi, 1960?lı yıllarda uygulanmaya başlanılmasına rağmen ülkemizde hala, çok az sayıda firma proje yönetim metodolojisi kullanmaktadır.
Araştırma sonuçlarına göre :
-  Bilgi Teknolojileri  Projelerinin %74?ü ya başarısız ya da maliyet veya zaman aşımına uğramıştır.
- Bilgi Teknolojileri  Projelerinin %51?nin bütçesini %200 oranında aştığı ve hedeflenen özelliklerin %75?ini karşıladığı görülmüştür.
Projelerde görülen başarısızlığın en önemli nedeni, projeleri kötü yönetilmesidir.
Türkiye?nin bilgi çağını yakalayabilmesi için bilişim alanında stratejilerinin oluşturularak devlet ve kurum bazında tüm bilişim projelerine, proje yönetimi kapsamında yaklaşılması ve mutlaka ?proje yönetim metodolojisi?uygulanması teşvik edilmelidir. Bu şekilde kurumların, e-dönüşümünü sağlayarak verimliliklerini artırdıkları gibi bilişim sektörünün büyümesine de önemli katkılarda bulunacaklardır. Bilişim sektörü gelişmiş ülkeler, dünya pazarında rekabet güçlerini artırdıkları gibi ekonomilerinde de önemli sıçramalar görülmektedir.
Proje Yönetimi  Metodolojisi

Bilgi Teknolojileri projelerinin başarılı olması için en önemli faktörlerden birinin projenin iyi yönetilmesi olduğu yadsınamaz bir gerçek, fakat nasıl yönetmeli? Proje Yönetimine genel bir bakış açısıyla bakmak ve izlenecek yol konusunda PMI tanımlarını incelemekte fayda var :

PMI ( Project Management Institute )
1969 yılında Amerika da kurulmuş olan PMI bugün 100.000 den fazla üyesi olan ve Proje Yönetimi eğitimi ve sertifikası veren bir kuruluştur. PMI tarafından geliştirilen rehber PMBOK ( A Guide to the Project Management Body OfKnowledge ) bugün konusunda ANSI ve IEEE tarafından standart olarak kabul edilmekte ve bir çok sektörde proje yönetimi referans başvuru kitaplarından biri olarak kullanılmaktadır.

PMBOK ta Proje Yönetimi şöyle tanımlanır :
Bir projenin gereksinimlerini karşılamak üzere bilgi, beceri, araç ve tekniklerin tüm
aktivitelere uygulanması.

Proje Yönetimi bilgi ve pratikleri 5 süreç grubu ve 9 bilgi alanı ile tanımlanmıştır :

Süreç Grupları:

  1. Başlatma
Yeni bir proje gerekliliğinin ortaya çıkması ve başlangıcının onaylanması ile bu süreç başlar. Projenin tanımı yapılır ve onaylanır.

  1. Planlama
Proje yönetiminin en önemli sürecidir. Proje hedeflerinin gerçekleştirilmesi için gerekli adımlar tanımlanır.

  1. Yürütme
Planı gerçekleştirmek üzere insan kaynağı ve diğer tüm kaynaklar sağlanır, koordine edilir ve proje aktiviteleri gerçekleştirilir.

  1. Kontrol
Düzenli olarak projenin gelişimi izlenir ve ölçülür, gerekli olduğu durumlarda düzeltici faaliyetler planlanır.

  1. Kapanış
Projenin kabulü yapılır ve kapanışı duyurulur.

Yukarıdaki süreçlerin zamanlaması birbirinden keskin noktalarla ayrılmaz, çakıştığı zamanlar olur. Planlama, Yürütme ve Kontrol arasında ise kapanışa kadar devam eden döngüsel bir akış vardır.

Levent Karadağ


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder